Električni mlin samo za Bosansku kafu

Kategorija: Imam Ideju

POZITIVNO Mlin za kafu je savršen aparat ukoliko volite sami da sameljete svoju kafu, a po mogućnosti i ispržite radi bogatije arome. Prednost ovih aparata je u tome što ne mora da služi isključivo za…

Projekat

Naziv projekta: Električni mlin samo za Bosansku kafu
Kategorija:  Imam Ideju
Sažetak: 

POZITIVNO Mlin za kafu je savršen aparat ukoliko volite sami da sameljete svoju kafu, a po mogućnosti i ispržite radi bogatije arome. Prednost ovih aparata je u tome što ne mora da služi isključivo za mlevenje kafe, već i za razne začine i koštunjavo voće. NEGATIVNO Kafa može da bude nejednako samlevena, a može doći i do zagrevanja kafe prilikom mlevenja veće količine. Međutim, nije dokazano da povećanje temperature prilikom mlevenja dovodi do smanjena kvaliteta kafe. Takođe, aparati prilikom mlevenja stvaraju kafenu prašinu koja može da zapuši određene delove aparata i dovede do njegovog kvara. A neki od mlinova mogu biti veoma glasni. Mlin za kafu postoji, može se reći, od kada postoji čovekova žeđ za ovim savršenim napitkom. Menjali su se modeli aparata, smišljani novi spojevi i načini pripremanja ovog crnog zlata da bismo danas imali espresso, tursku, french press i mnoge druge Nekada su nane u zlatnim mlinovima mljele sveže isprženu kafu od koje je znala zamirisati čitava kuća, a ukus joj je bio izuzetan. Iako je životni tempo dosta brži u odnosu na doba naših nana, uvek se može naći vremena za šoljicu kafe sa porodicom i prijateljima. Ubrzani tempo nije umanjio potrebu ljudi za ovim napitkom, baš naprotiv. Ali je smanjio želju za kvalitetnom kafom, jer je za nju potrebno više vremena i novca od jednostavne kupovine kafe u prodavnici (iako one često imaju čudan ukus i čini se da u njima ima svega, a najmanje kafe). Ako odlučite da posvetite malo više pažnje kafi koju svakodnevno pijete, pođite od najvažnijeg dela – mlina za kafu. Umeće pravljenja dobre kafe Kafa se, najjednostavnije rečeno, pravi tako što se zrna kafe isprže, samelju, sipaju u vrelu vodu i zatim se dobijeni napitak odvoji od taloga. U prodavnici se mogu kupiti razne vrste kafe, međutim, one nisu ni približno kvalitetne kao ona koju sami sameljete i pripremite (samim tim što znate šta ste samleli). Za kvalitetnu šoljicu kafe potrebna je sveže mlevena kafa jer nakon 10 minuta stajanja, kafa počinje da gubi na kvalitetu. Zato je dovoljno samleti količinu kafe koja vam je potrebna u tom momentu, ne više. Stepen mlevenosti je jako važan prilikom pripreme. Za tursku je potrebno sitno mlevena, a za filter ili espreso je potrebna krupnije mlevena kafa. Skuplji aparati poseduju opciju pomoću koje se može podesiti stepen mlevenosti, dok kod jeftinijih to zavisi od dužine mlevenja. Pržionice su retke, ali vam nisu ni potrebne. Kafu možete ispržiti sami u tiganju, rerni ili mikrotalasnoj. Najbolji način da odaberete mlin za kafu jeste da ga uskladite sa vašim potrebama. U tome vam mogu pomoći odgovori na sledeća pitanja: • Koliko novca ste spremni da potrošite? (što je aparat skuplji, ima više opcija); • Koliko kafe ćete pripremati odjednom? (zbog kapaciteta aparata); • Koju kafu želite? (tursku, espreso, i drugo). Veoma je važno da odaberete mlin koji odogovara vašim željama, jer aparat može savršeno da samelje kafu za pripremu espresa, ali da zakaže kada je u pitanju turska kafa.

Vođa tima:

Ime i Prezime: Nedim Haketa

Drugi takmičar:

Ime i Prezime: Zerina Bajrić

Škola

Naziv škole: Elektrotehnička škola za energetiku
Grad: Sarajevo

Supervizor

Ime i Prezime: Elvir Nokto
Top